Кои уреди в дома ни консумират най-много електроенергия?

от Smart Energy

Специалистите са изчислили средното потребление на електроенергия в българските домакинства по следния начин:
– 50% от потреблението отиват за отопление на дома
– 23% от електроенергията се харчи за затопляне на вода
– 10 % от тока използваме за осветление и за малки електроуреди
– 8% гълтат хладилниците и фризерите
– 4% харчим за готвене
– 5% от изхарчения ток са категоризирани в графата „други“
Отопление:
Отоплението на ток е половината от месечната сметка. Да разгледаме два от начините за отопление с електричество. Първият вариант е, когато използваме отоплителен уред с реотан. Дали ще е печка или радиатор, ще ни струва много, дори да ги включваме само по няколко часа на ден. Вторият начин е отопление с климатик. За разлика от печките, климатиците не образуват топлина, а я пренасят. През зимата, външното тяло на климатика се изстудява, като топлината от него отива до вътрешното тяло, което пък затопля въздуха. Коефициентът на ефективност на климатика е повече от три пъти по-висок от този на отоплителната печка при една и съща консумация на електроенергия. Някои климатици имат още по-висок коефициент на полезно действие и сметките за отопление могат да паднат 4-5 пъти в сравнение със сметките, натрупани от електрически радиатор, например. Трябва да се има предвид, че климатиците работят най-добре, когато са постоянно включени на една и съща температура.
Затопляне на вода:
Топленето на вода на ток също е голяма част от месечното потребление. Големият електрически бойлер, обслужващ не само банята, но и кухнята, е голям консуматор, дори и да работи само на нощна тарифа. Оптималната мощност на бойлера е 70-80% и е безсмислено термостатът му да е завъртян до крайната черта.
Осветлението:
Макар и да не му обръщаме особено внимание, осветлението е голям потребител на електроенергия. Това се засилва с намаляването на деня през есенните и зимните месеци. Добро решение тук е използването на енергоспестяващи крушки и LED осветление.
Охлаждането:
Хладилникът и фризерът също не трябва да се ползват на максимална степен, а на 70-80% от капацитета. Ако не е необходимо силно охлаждане, то настройката на температурата трябва да се регулира към по-висока. Фризерите също трябва да се използват в оптимален режим и да се прецени дали си струва да бъдат включени изобщо.
Готвене:
Няма как да спрем да готвим, но пък можем да го правим на икономична печка. На пазара има голямо количество от печки с вентилатори, самопочистване, грил и дори с таймер за включване. Добър избор са и вентилаторните фурни.

Related Posts

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете още

Бисквитки и тяхната функционалност