Как да изберем доставчик на електроенергия?

от Smart Energy

Изборът на доставчик на електроенергия не е сложен, ако знаем как да се ориентираме сред многото търговци на свободния пазар. Първата ни задача е, да установим кои търговци са лицензирани, защото само те имат право да търгуват с енергия. Освен това, лицензираните дружества подлежат на контрол от Комисията за енергийно и водно регулиране. До този момент, лицензираните за търговия с енергия дружества в България са 102, но само 29 от тях снабдяват крайни клиенти с електроенергия. Съмненията си можем да проверим в официалните регистри.
След като вече сме установили дали търговецът е легитимен, трябва да поискаме оферта, като желателно е да имаме оферти от няколко доставчика и да сравняваме предлаганите услуги и техните цени. Много е важно да внимаваме с такива моменти в офертите като периоди на плащане, начин на плащане, възможност за промяна в цената, условия за прекратяване и възобновяване на услугата и други.
Лицензираните търговци могат да продават в цялата страна и е прието да се дават индивидуални оферти за всеки нов клиент.
Няма такова нещо, като „енергиен брокер“ за привличане на клиенти за търговци на енергия. Във връзка с евентуално подписване на договор с доставчик на електроенергия, можем да контактуваме само със служители на съответното дружество или със служители на посредническа фирма, която има валидни договори за дейността си. Дали човекът, който ни предлага услугата има право да го прави, лесно може да се провери с едно телефонно позвъняване във фирмата. Посредникът не може да подписва договор за доставка на електроенергия.
Знаем, че фактурите за ток съдържат лична информация. Ето защо не трябва да предоставяме както фактури, така и договори за минал период на лица или дружества, които нямат право да обработват такава информация. Правата ни на потребители са защитени по закон, стига да знаем, кое юридическо лице ги е нарушило. Комисията за енергийно и водно регулиране е в правото си да санкционира не само лицензираните търговци, но и други дружества, съгласно Закона за Енергетиката.

Related Posts

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете още

Бисквитки и тяхната функционалност